Inför à la carte matsedel på sjukhusen

Trots att sambandet mellan vad vi äter och hur vi mår är självklart för de allra flesta, är sjukhusmaten inte känd för att ge någon gastronomisk upplevelse och ofta utan valmöjligheter. Kristdemokraterna vill att vi gör ett omtag kring sjukhusmaten. Vi är mycket tveksamma till ett stort centralkök och istället vill vi Kristdemokrater införa À la carte matsedel på sjukhusen.

Vi vill låta restaurangutbildade kockar lagar mat utifrån beställningar från patienterna och anhöriga. Eftersom det då är patienterna själva som får välja när och vad de vill äta, slängs det betydligt mindre mat, på så sätt blir en sådan lösning inte dyrare. Däremot gör det sjukhusvistelsen något trevligare och skapar bättre förutsättningar för tillfrisknande.

I Danmark finns ett sjukhus som förstått vikten av att erbjuda patienterna mat utifrån deras egna önskemål och behov, de har infört ett À la carte system. På Hvidovre hospital valde man för flera år sedan att anställa restaurangutbildade kockar som tillagar maten utifrån patienternas beställningar. Kockarna i det stora köket tillreder maten allteftersom patienterna beställer utifrån en meny med närmare hundra olika rätter och tillbehör.

Så vill vi Kristdemokrater att också Västra Götalandsregionen ska jobba kring sjukhusmaten. Varje sjukhuskök ska kunna ha sin profil med egna kockar och att ha olika säsongsmatsedlar och kunna få tillgång till närodlade produkter från närområdet. Detta tror vi höjer kvaliteten och trivseln för våra patienter! Rösta på Kristdemokraterna den 15 maj, vi arbetar för trygg vård och värdigt omhändertagande och en bra sjukhusmat!

Dan Hovskär, Regionkandidat

Kristdemokraterna

Kontaktpolitiker för ”framtidens måltider” i Regionen

Lämna en kommentar eller en trackback: Trackback URL.

2 Kommentarer

 1. Posted 11 maj, 2011 at 06:31 | Permalink

  Gällande dina s.kallade hjärtefrågor. Ja ja Dan, din hjärtefråga var ju förra året Allvershus i Åsarp vad hände där? Det blev nerlagt, Gällande sjukhuset kommer detsamma att ske för du kommer säkert att resa igen till Italien på Sitta Slow möte. Varför inte ge de boende inom äldrevården näringsrik mat istället för á la carte? Många gamla kan inte äta så mycket (jag vet eftersom jag jobbat i äldrevården) men ändå får de betala fullt pris på maten. Är detta införandet av á la carte för att ni skall kunna plocka mer från deras pensioner så de inget får ha kvar? Och ni kallar er kristna.

  • Posted 11 maj, 2011 at 02:23 | Permalink

   Hej!
   Mina hjärtefrågor i Regionen är fler ambulanser, självständiga sjukhus, utveckla psykiatrin och få en bättre sjukhusmat. Alverhus i Åsarp har jag varit med och byggt om till trygghetsboende, där finns hemsjukvård, bibliotek, fritidsgård och en ny vårdcentral sedan ett antal månader. Inom en snar framtid har vi förhoppningsvis också ett kafé och möjlighet att köpa lunch. Trygghetsboendet i Alverhus är mycket populärt 10 av 15 lägenheter är redan uthyrda innan invigningen hade varit. Många Åsarpsbor är nöjda med att Alverhus nu blir en mötesplats för hela bygden, men detta är inte en Regionfråga.
   Vad gäller sjukhusmaten så vill vi förbättra den, vi är mycket tveksamma till ett stort centralkök som håller på att tittas på och istället vill vi Kristdemokrater införa À la carte matsedel på sjukhusen. Eftersom det är patienterna själva som får välja när och vad de vill äta maten, slängs det betydligt mindre mat, man kan också på såvis få olika storlekar på portionerna också, på så sätt blir en sådan lösning inte dyrare. Däremot gör det sjukhusvistelsen något trevligare och skapar bättre förutsättningar för tillfrisknande.
   Vad gäller Italienresor så har jag inte varit där på ett par år, men senast jag där var det en privatresa till Rom med min fru, som jag betalade helt själv!
   Jag kommer fortsätta jobba för trygg vård och värdigt omhändertagande och en bra sjukhusmat!
   Mvh.
   Dan Hovskär

Kommentera gärna

Din epostadress kommer aldrig publiceras eller delas. Obligatoriska fält är markerade med *

*
*
 • Träffa mig