Jo Båsse, vi vet att Falköping var världsbäst på höfter och knän!

Det var med stor förvåning jag läste Båsse Johanssons krönika i lördagens Falköpings tidning. Båsse recenserade mitt och Kristdemokraternas förslag om att göra Falköpings sjukhus mer självständigt och med lokal ledning. Kristdemokraternas besked är tydligt och klart: vi vill utveckla de små sjukhusen! Det genom att tillsätta en lokal ledning vid Falköpings sjukhus och tillfoga ytterligare en specialitet utöver psykiatrin som är stark och redan finns i Falköping.

Båsse målar upp en bild av att jag och Kristdemokraterna inte slogs med kraft för att bevara vår nisch med höft-, knä- och titthålsoperationer genom att han skriver: ”Vet inte KD att vi var världsbäst på höfter och knän?”

I december 2009 fattade det S-ledda styret i Hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om att lägga ner höft-, knä- och titthålsoperationerna vid Falköping sjukhus. Vid nämnda möte framförde jag flera argument mot en nedläggning av verksamheten. Två av de starkaste argumenten jag framförde var att bevara spetskompetensen inom titthålskirurgin samt farhågan om platsbrist. Vid mötet var jag tämligen ensam om denna ståndpunkt. Döm om min förvåning när vinden vänt vid valrörelsen år 2010 och i stort sett alla partier i Falköping följde vår linje. Mitt och Kristdemokraternas tydliga besked, då som nu, är att Falköpings sjukhus ska utvecklas genom lokal ledning och genom att utveckla en stark specialitet, utöver psykiatrin. Nu är utgångsläget dessvärre ett annat. Från att stärka en redan mycket stark specialitet får vi ni arbeta upp en ny, stark specialitet.

Med bakgrund av ovanstående känns Båsses beskrivning i lördagens krönika mycket märklig. Kristdemokraterna kommer, precis som tidigare, fortsätta att kämpa för att utveckla de små sjukhusen. Det framhöll Kristdemokraterna som sagt redan i december 2009 då jag pekade på att Falköpings sjukhus var ”världsbäst” på höfter och knän.

Dan Hovskär

Kristdemokraterna

Lämna en kommentar eller en trackback: Trackback URL.

Kommentera gärna

Din epostadress kommer aldrig publiceras eller delas. Obligatoriska fält är markerade med *

*
*
  • Träffa mig